Μετφορμίνη: Μειώνει το σωματικό βάρος;

Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 08:04

Συχνά έρχονται στο ιατρείο γυναίκες αυξημένου σωματικού βάρους και μου λένε ότι τους συστήθηκε λήψη μετφορμίνης ώστε να μειώσουν το βάρος τους. Αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Η μετφορμίνη είναι μία φαρμακευτική ουσία με μόνη επίσημη ένδειξη την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο μειώνει την ινσουλίνοαντίσταση και ως εκ τούτου τα επίπεδα της ινσουλίνης ορού. Η ινσουλίνη από την μεριά της είναι ένας αναβολικός παράγοντας που αυξάνει το λιπώδη ιστό. Παρόλα αυτά σύμφωνα με την τρέχουσα βιβλιογραφία η απώλεια βάρους των γυναικών που ακολουθούν μόνο υποθερμιδική διατροφή είναι ανάλογη με αυτή των γυναικών που έλαβαν επιπροσθέτως μετφορμίνη. Άρα αν ο μοναδικός στόχος είναι η απώλεια βάρους δεν παρέχει κάποιο επιπλέον αποτέλεσμα και δεν θα πρέπει να συστήνεται. Βεβαίως υπάρχουν μελέτες (1) που έχουν αναδείξει μείωση του σπλαχνικού λίπους και βελτίωση άλλων μεταβολικών παραγόντων σε άτομα με ινσουλινοαντίσταση αλλά επιμένω χωρίς αυτό όμως να συνεπάγεται σε απώλεια του συνολικού σωματικού βάρους.
1). Metformin-sustained Weight Loss and Reduced Android Fat Tissue at 12 Months in EMPOWIR (Enhance the Metabolic Profile of Women With Insulin Resistance). A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Trial of Normoglycemic Women With Midlife Weight Gain. Harriette Mogul, MD, MPH; Ruth Freeman, MD; Khoa Nguyen, MPH. Endocr Pract. 2016;22(5):575-586.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.