Μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου μετά τη συγχορήγηση οιστρογόνου με προγεσταγόνο

Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 08:40

Πρόκειται για μία προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό JNCI. Αφορά την προέκταση της μελέτης WHI (Women’s Health Iniative).

Στην αρχική μελέτη συμμετείχαν 16608 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τις οποίες οι μισές έλαβαν συνδυασμό οιστρογόνου με προγεσταγόνο ενώ οι άλλες μόνο οιστρογόνο ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για μέσο χρονικό διάστημα 5,6 έτη. Σε 12788 εξ αυτών των γυναικών συνεχίστηκε η παρακολούθηση για άλλα 13 χρόνια και διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση του συνδυασμού μειώνει στατιστικώς σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με τη λήψη μόνο οιστρογόνου. Continuous Combined Estrogen Plus Progestin and Endometrial Cancer. J Natl Cancer Inst.2016;108(3).

Στη συγκεκριμένη μελέτη δεν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο στο Discussion αναγράφεται ότι ο κίνδυνος για Ca μαστού αυξάνεται από τη συγχορήγηση οιστρογόνου με προγεσταγόνο ενώ μειώνεται όταν η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή λαμβάνει μόνο οιστρογόνο. Το πρόβλημα της μελέτης είναι ότι δεν μπορεί να γενικευθεί διότι ήταν συγκεκριμένο το είδος του οιστρογόνου και προγεσταγόνου καθώς και η δόση τους και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.