Copyright 2024 - webdesigned by sakosk

Συσχέτιση του μικροβιώματος με το σακχαρώδη διαβήτη

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι τα γονίδια και το περιβάλλον αλληλεπιδρούν για να προκαλέσουν τόσο το διαβήτη τύπου 1 όσο και τον τύπου 2.

Λίγα ξέρουμε όσον αφορά το γεγονός ότι ένα μέρος αυτού του περιβάλλοντος βρίσκεται μέσα μας και αποτελεί αυτό που ονομάζεται μικροβίωμα του εντέρου - όλα τα μικρόβια που αποικίζουν τη γαστρεντερική οδό.
Κατά τα τελευταία χρόνια, έχουμε μάθει ότι ο τύπος αλλά ακόμη και ο αριθμός των μικροβίων στο γαστρεντερικό μας σύστημα έχουν επιπτώσεις στην αυτοανοσία. Έτσι, η σχέση μεταξύ ορισμένων μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα και ιδίως η ποικιλομορφία των μικροβίων αυτών έχουν σαφώς επιπτώσεις στην αυτοανοσία και τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει ως ξένα ή όχι τμήματα του σώματος του.
Πολλές αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 1, φαίνεται να σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος. Αυτό μας δίνει δυνητικά άλλη μία ευκαιρία να παρέμβουμε ώστε να εμποδίσουμε την ανοσολογική επίθεση κατά των νησιδιακών κυττάρων του παγκρέατος απλά με το χειρισμό των μικροβίων στο γαστρεντερικό σωλήνα μας.
Επιπλέον, έχουμε βρει μια σαφή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Και πάλι, ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων αλλά και η παρουσία πολυποίκιλίας μικροβιώματος φαίνεται να μας προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, έχουν πλέον εντοπιστεί ορισμένα μικρόβια που προκαλούν ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Ακόμη αυτό το πεδίο έρευνας είναι στα σπάργανα. Αρχικά πρέπει να αναπτύξουμε την τυποποίηση της συλλογής των δειγμάτων και την τυποποίηση της ανάλυσης των δειγμάτων αυτών. Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από την επιδημιολογία και τις πιθανές συσχετίσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στις πιθανές αιτιολογικές συνάφειες. Πρέπει να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα βακτηριακά ή ιογενή συστατικά που φαίνεται να ενεργοποιούν είτε την αυτοανοσία είτε τις αλλαγές στον μεταβολισμό.
Είμαστε πολύ μακριά από το να γίνει κάτι τέτοιο αλλά υπάρχει ελπίδα.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m