Copyright 2017 - webdesigned by sakosk

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Η δόση της ινσουλίνης εξαρτάται και από την ποσότητα του λίπους του γεύματος

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα τα άτομα με ΣΔ1 πρέπει να εκτιμούν την ποσότητα των υδατανθράκων αλλά και του λίπους του γεύματος για να υπολογίζουν τη δόση της ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή Dr Howard Wolpert θα πρέπει να γίνεται προσαρμογή της δόσης όταν το περιεχόμενο του γεύματος σε λίπος ξεπερνάει τα 40 gr. Η δόση της ινσουλίνης δεν θα πρέπει να δίνεται όλη μαζί αλλά παρατεταμένα διότι το λίπος επιβραδύνει τη γαστρική κένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο μελετήθηκε η μεταγευματική γλυκαιμία για 6 ώρες 10 ατόμων με ΣΔ1 που τους δόθηκε διατροφή πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες αλλά και διατροφή φτωχή σε λίπη και πρωτεΐνες (περιέχοντας την ίδια ποσότητα υδατανθρακών) με την ίδια δόση ινσουλίνης. Όλα τα άτομα έκαναν χρήση αντλίας ινσουλίνης. Διαπιστώθηκε ότι όταν τα άτομα έλαβαν δίαιτα πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες η μέση τιμή του σακχάρου τους ήταν σημαντικά ψηλότερη για τις επόμενες 6 ώρες. Επίσης βρέθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της γλυκόζης που σχετίζεται με το λίπος σημειώθηκε 80 λεπτά μετά το γεύμα.
Υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο χρειάζεται μία αύξηση κατά 65% της δόσης της ινσουλίνης για να καλύψει ένα γεύμα πλούσιο σε λίπη και πρωτεΐνες (από τη δόση που θα δινόταν από τον υπολογισμό μόνο των υδατανθρακών). Ωστόσο αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλη διατομική διακύμανση της απαιτούμενης αύξησης της δόσης από 17% έως 124% και αποδίδεται στο γεγονός ότι κάθε άτομο έχει τη δική του ευαισθησία. Η δόση σύμφωνα με τους μελετητές θα πρέπει να δοθεί κατά 30% με τη μορφή bolus και κατά 70% παρατεταμένα – «τετράγωνη δόση» για διάστημα 2,4 ωρών.
Optimized Mealtime Insulin Dosing for Fat and Protein in Type 1 Diabetes: Application of a Model-Based Approach to Derive Insulin Doses for Open-Loop Diabetes Management. Howard A. Wolpert et al. Diabetes Care 2016 Jul.

Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.

 

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m