Η λιραγλουτίδη δεν χαμηλώνει το κλάσμα εξώθησης στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σύμφωνα με τη μελέτη LIVE
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Τελευταία ενημέρωση : Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 08:34
Δημιουργείται προβληματισμός μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης LIVE (1) που αφορά τη λιραγλουτίδη (Victoza), έναν αγωνιστή των υποδοχέων GLP-1.
Στη μελέτη συμμετείχαν 241 ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια που είχαν χαμηλό κλάσμα εξώθησης σε 5 κέντρα της Δανίας. Μετά από 24 εβδομάδες δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων που ελάμβαναν λιραγλουτίδη vs εικονικό φάρμακο, όσον αφορά το πρωτογενές καταληκτικό σημείο που ήταν η αλλαγή στο κλάσμα εξώθησης. Ο προβληματισμός τέθηκε από τη σημαντική αύξηση της καρδιακής συχνότητας στην ομάδα της λιραγλουτίδης (κατά 6 σφύξεις το λεπτό) έναντι του εικονικού φαρμάκου καθώς και από την εμφάνιση περισσοτέρων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιακών συμβαμάτων (12 vs 3 αντίστοιχα P=0,04). Σύμφωνα με τον διευθύνων ερευνητή της μελέτης Dr Henrik Wiggers (Aarhus University Hospital, Denmark) η έστω και μέτρια αύξηση του αριθμού των σφύξεων ηρεμίας μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και έτσι εξηγείτε ο συγκριτικά αυξημένος αριθμός ανεπιθύμητων καρδιακών συμβαμάτων που βρήκαν στη μελέτη. Τα αδύνατα σημεία της μελέτης ήταν ο μικρός συνολικός αριθμός ασθενών καθώς και το ότι μόνο το 32% των ατόμων που έλαβαν λιραγλουτίδη έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Περιμένοντας την επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης LEADER η σκέψη που προκύπτει είναι περιορισμός της χρήσης του φαρμάκου σε άτομα με γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια αλλά ίσως όχι μόνο σε αυτούς. Αυτό γιατί το 27,7% των ατόμων άνω των 60 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν ανεπίγνωστη καρδιακή ανεπάρκεια (2), ενώ από την άλλη μεριά φαίνεται ότι η φαρμακευτική κατηγορία των SGLT-2 αναστολέων είναι πολλά υποσχόμενη και στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια (μελέτη EMPA-REG).
(1) Jorsal, A. Effect of liraglutide, a glucagon-like peptide-I analogue, on left ventricular function in chronic heart failure patients with and without diabetes: The LIVE study. European Society of Cardiology (ESC) Heart Failure 2016; May 22, 2016; Florence, Italy. Presentation 599.
(2) Boonman-de Winter LJ, Rutten FH, Cramer MJ, et al. High prevalence of previously unknown heart failure and left ventricular dysfunction in patients with type 2 diabetes. Diabetologia. 2012;55(8):2154–62.
Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος στην περιοχή της Λάρισας.