Copyright 2019 - webdesigned by sakosk

Διαβήτης και Διατροφή

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι απαραίτητα 4 βασικά στοιχεία: Τα κατάλληλα φάρμακα, η απώλεια βάρους και του περιττού λίπους, η συστηματική άσκηση και η ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία του ενδοκρινολόγου – διαβητολόγου με έναν διατροφολόγο ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση αυτών των ατόμων. Έχω την τύχη να συστεγάζομαι στο Ιατρείο του Τυρνάβου με μία εξαίρετη διαιτολόγο – διατροφολόγο την κ Μαριαλένα Κοντόση με την οποία καθημερινά συνεργαζόμαστε σε αυτό το δύσκολο έργο.
Ακολουθούν κάποιες πληροφορίες που εκπόνησε η κ Κοντόση για την διατροφή των ατόμων με διαβήτη οι οποίες καλό είναι να γνωρίζουμε.

Διαβήτης κια Διατροφή

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη) . Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης που λαμβάνεται από τις τροφές, μέσα στα κύτταρα. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δε δρα σωστά, τότε η γλυκόζη που λαμβάνεται από τις τροφές δεν εισέρχεται στα κύτταρα ώστε να έχουν την απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία τους και παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων της και επομένως την εκδήλωση της νόσου.

Ποια είναι τα είδη Σακχαρώδη Διαβήτης;
• Διαβήτης τύπου 1: Δεν παράγεται καθόλου ινσουλίνη.
• Διαβήτης τύπου 2: Δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη ή αυτήν που παράγεται δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό της.
• Διαβήτης της κύησης: Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν Διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης
Ο Διαβήτης Τύπου 1 & 2 είναι χρόνιες καταστάσεις. Ο Διαβήτης της κύησης συνήθως είναι παροδικός και διορθώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για ένα διαβητικό άτομο;
Αυτό που διαφέρει στην διατροφή ενός διαβητικού ασθενούς, είναι οι ποσότητες που μπορεί να καταναλώνει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, και ασφαλώς η ποσότητα και η ποιότητα των γλυκών. Αναλυτικότερα θα πρέπει:
Να τρώτε ποικιλία τροφίμων. Κανένα τρόφιμο δεν είναι «Κακό» ή «απαγορευμένο », αρκεί να καταναλώνεται στη κατάλληλη ποσότητα.
Να κάνετε τακτικά και οργανωμένα γεύματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να έχετε 3 κανονικά γεύματα την ημέρα (πρωινό, γεύμα, δείπνο) και 2-3 ενδιάμεσα (Δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Σημαντικό είναι να μην μένετε νηστικοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα (παραπάνω από 3 ώρες) για να μην αυξομειώνεται απότομα το σάκχαρο, όπως και να μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.
Να διατηρείτε το βάρος στα ιδανικά για εσάς επίπεδα. Η παχυσαρκία έχει αρνητική επίπτωση στις τιμές του σακχάρου και η απώλεια έστω και λίγων κιλών σε αυτή την περίπτωση βοηθάει αρκετά στη ρύθμισή του.
Να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό θα βοηθήσει στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Τέτοια τρόφιμά είναι : τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα όσπρια.

Παρακάτω δίνεται ένα υπόδειγμα διαιτολογίου για ένα διαβητικό ασθενή
1η Ημέρα
• Πρωινό: 1 φλ. γάλα με 1,5% λιπαρά και 1/2 φλ. δημητριακά
• Δεκατιανό: 1 μέτριο φρούτο
• Μεσημεριανό: Κοτόπουλο ψητό 150gr, 1/2 φλ. ρύζι καστανό, Σαλάτα εποχής με 3 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
• Απογευματινό: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά και 1 μήλο μέτριο
• Βραδινό: 1 τοστ: 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης, μία φέτα τυρί, μία φέτα γαλοπούλα και Σαλάτα εποχής με 3 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
• Προ-ύπνου: 1 φλ. γάλα 1,5% λιπαρά

2η Ημέρα
• Πρωινό: 1 φλ. γάλα 1,5% λιπαρά και 2 φρυγανιές ολικής άλεσης
• Δεκατιανό: 2 παξυμάδια περίπου 10 εκ. το ένα
• Μεσημεριανό: 1 φλ. φασολάκια μαγειρεμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και Σαλάτα εποχή με 3 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
• Απογευματινό: 1 μέτριο φρούτο
• Βραδινό: 2 αυγά βραστά και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης και Σαλάτα εποχής με 2 κουτ. του γλυκού ελαιόλαδο
• Προ-ύπνου: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά και 2 κουτ. της σούπας σταφίδες

Μια μερίδα φρούτου μας δίνει 15γρ υδατάνθρακες και 60 θερμίδες και ισοδυναμεί με
1 μέτριο μήλο
1 λεπτή φέτα πεπόνι
1 μεγάλο ακτινίδιο
1 μεγάλο σύκο
1 μέτριο ροδάκινο
1 μικρή μπανάνα
1 πορτοκάλι
12 κεράσια
15 ρόγες σταφύλι
2 μικρά μανταρίνια
4 μικρά βερίκοκα
1 φλιτζάνι φράουλες
1 φλιτζάνι καρπούζι
1 μικρό αχλάδι

Μαριαλένα Κοντόση Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τύρναβος Ελευθερίας 17
Νικόλαος Βάλβης Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Λάρισα Κύπρου 45 και Τύρναβος Ελευθερίας 17

Βρίσκεστε ΕΔΩ:

f t g m